Ord med X og Scrabble – dvs. alt, som I bør vide om at danne ord af bogstaver

Scrabble er (sammen med dets varianter) verdens mest populære ordspil. Takket være Scrabblе kan du komponere ord med X og andre bogstaver. På det polske internet er det kendt som Literaki af en række brugere. Kort sagt er det et spil, som går ud på at danne ord af bogstaver. Selvfølgelig er kunsten at spille Scrabble meget mere kompliceret, end det ser ud til at være. Det er godt at kende så mange komplicerede ord som muligt, men det er endnu bedre at kende ord på 2 eller 3 bogstaver og regler for deres bøjning. Det hjælper også at kunne danne så mange anagrammer som muligt. Det betyder dog ikke, at Scrabble kun er for de professionelle – en af spillets største fordele er universalitet – det er beregnet til komplette amatører og meget mere erfarne spillere. Og begge grupper kan finde store mængder af vigtige oplysninger på Wordshelper!

Spillet blev skabt i 1931, og det betyder, at det bliver 90 næste år. Scrabble hed “Criss-Cross” i begyndelsen. Det var arkitekt Alfred Mosher Butts, som fandt på at skabe den slags ordspil. Manden, som kom fra Rhinebeck i staten New York, ikke udførte sit erhverv på det tidspunkt, som fik ham til at prøve at tjene penge på den originale idé til brætspillet. Interessant nok fik han inspiration i Edgar Allan Poes “Guldbillen” og ordspillet beskrevet i bogen. Den berømte amerikanske forfatter har skrevet en historie, hvor hovedpersonen bliver tvunget til at løse en ordgåde for at få fat på skatten. For at gøre det, må han jonglere med alfabetets enkelte bogstaver og lav ord med X.

Alfred Butts havde oprindeligt planer om at kalde spillet for “Lexuko”, men han præsenterede det som “Criss Cross Words” til producenter, som meget bedre afspejlede målet med spillet, dvs. det at danne ord af bogstaver. Producenterne har desværre fuldstændigt ignoreret Butts’ opfindelse (og som det viste sig senere, var det primært deres tab). Butts solgte rettigheder til spillet først efter lang tids søgen til advokat James Brunot. Han har undervejs forbedret spillet og ændret navnet igen til det berømte “Scrabble”.

Bogstavernes inddeling i spillet var præcis den samme som inddelingen af bogstaverne på en af “New York Times” titelsider. Siden da er antallet af fliser med de enkelte bogstaver ikke ændret. I hvert fald når det gælder den engelske version, fordi ethvert sprog, som Scrabble fungerer på (officielle flertal – nuværende ejere af rettighederne til produktet distribuerer spillet under samme navn i hele verden), har forskelligt antal fliser.

På polsk er bogstavernes inddeling følgende:
1 point: A (ni), I (otte), E (syv), O (seks), Z (fem), R (fire), S (fire), W (fire)
2 point: C (tre), D (tre), K (tre), L (tre), M (tre), P (tre), T (tre), Y (tre)
3 point: B (to), G (to), H (to), J (to), Ł (to) i U (to)
5 point: Ą (et), Ę (et), F (et), Ó (et), Ś (et), Ż (et)
6 point: Ć (et)
7 point: Ń (et)
9 point: Ź (et)
0 point: tomme (to)

Spilregler og ord med X

I begyndelsen af spillet får enhver af op til fire spillere 7 fliser med bogstaverne. Spilleren skal arrangere dem på brættet på den måde, at de danner et ord, som findes på polsk (og som ikke er en forkortelse eller et egennavn). Ordet kan være selvstående (dvs. at spilleren danner det kun af bogstaverne, som hun eller han i øjeblikket har) eller dannet ved at tilføje fliserne til ordet, som allerede findes på brættet. Den eneste betingelse er, at det nye ord må krydse eller grænse op til ordene, som på det tidspunkt findes på brættet, og det må stå lodret eller vandret. Ordene må ikke placeres diagonalt, og man må heller ikke placere en del af fliserne lodret og en anden del vandret.

På brættet findes der felter med præmier – bogstavpræmier og ordpræmier, dobbelte og tredobbelte. Den dobbelte bogstav-præmie betyder, at værdien af bogstavet, der placeres på præmiefeltet, bliver ganget med to. Den tredobbelte ord-præmie betyder til gengæld, at værdien af det hele ord bliver ganget med tre. Teoretisk (selv om det sker ekstremt sjældent) er det muligt at få ord-præmien på 27 gange (dvs. at et ord omfatter så mange som tre tredobbelte bogstav-præmier. I dette tilfælde akkumuleres præmierne). Rivalerne blokerer som regel adgang til de højeste præmier for hinanden, og spillet vindes takket være mange bogstav-præmier og de dobbelte ord-præmier. Derudover kan man få en speciel præmie på 50 point, hvis man danner et ord af alle 7 bogstaver. Scrabble-spillet vindes af den, der samler på de fleste point i øjeblikket, hvor alle af de hundrede fliser bliver brugt op.

Orddannelse, søgning efter anagrammer og leg med ord er nogle af Scrabbles største fordele. Tak til Scrabblе, opret ord med X og andre bogstaver. Men hvis I seriøst vil starte eventyr med ordspillet, husk, at det blot er begyndelsen!