Ord med Z og andre – Scrabbles mest populære kloner

Scrabble er et af de oftest kopierede spil i verden, hvor du opretter ord med z, ord med c og ethvert andet bogstav. Nogle kloner er næsten eksakte kopier ved at opbevare alle karaktertræk af originalen. De andre er så markant forskellige, at nogle spillere overhovedet ikke er klar over inspiration hentet i brætspillet skabt af Alfred Butts for mange år siden.

Alfred Butts skabte Scrabble i 1931 som et spil, der syntetiserede de bedste karaktertræk af alle allerede eksisterede brætspil. Mange år senere er det oplagt, at det absolut lykkedes for ham. Nemlig derfor vil skabere af mange lignende spil følge ham. Nogle producenter fremstiller forfalskninger, der balancerer på randen af ​​at bryde ophavsretten, og de andre inspireres af det originale Scrabble ved at hente spillets bedste elementer, men også ved at introducere nye, som gør spillet mere moderne, beriger det med større tilfældighed, fortælling eller… ved at indføre mikrobetalinger. Ja, mange af de nuværende produceret Scrabble-kloner baserer ikke på open source, som fx det polske Literaki, men på indirekte eller direkte betalinger, hvor du laver ord med z og andre bogstaver. Der er selvfølgelig ikke noget galt med det, så længe spillene har et anstændigt niveau. Det et værre, hvis produkterne er af lav kvalitet og ikke kan sammenlignes med det traditionelle Scrabble-spil. Spillene fra den nedenstående liste er bestemt af høj kvalitet og kan ikke kun komme tættere på legenden, men også konkurrere med den. De fleste findes online, de andre er mobilapplikationer. Scrabble kan altså være ganske bogstaveligt – altid ved hånden.

Opret ord med z og andre bogstaver i Words of Wonder

Grad af slægtskab med Scrabble: fætter
Sprog: engelsk, fransk, italiensk, tysk og spansk
Spiltype: mobilapplikation
I Words of Wonder har man faktisk at gøre med mikrobetalinger, men de kræves ikke for at starte spillet. Spillere har adgang til 600 anstrengende niveauer, hvor de skal finde ord på pladen. Appen kan sluttes sammen med ens Facebook-konto for at spille med venner. Det taktiske element er meget vigtigt i spillet. Det er dog ikke den slags spil, hvor I straks kan blive mestre – som i mange lignende apps, tager opnåelse af det avancerede niveau bare meget tid, selv hvis man løser alle opgaver perfekt.

Literaki

Grad af slægtskab med Scrabble: uden for ægteskab
Sprog: polsk, engelsk
Spiltype: browserspil
Literaki – et spil med at arrangere ord med eventuelle bogstaver inklusive ord med z. Literaki var i begyndelsen kendt som Szkrable, og det er kommet i konflikt med ejeren af Scrabble-mærket. For at løse den, har spillets skabere ændret formlen lidt og delt den forberedte version gratis. Literaki kan altså spilles helt gratis, men man har også adgang til kildekoden og kan bruge den til at skabe sine egne produkter og modificere den. Spillet har tusinder af fans på den polske spilleside kurnik.pl. Der organiseres konkurrencer, mesterskaber, spillerne mødes også live. Det er et af de længst fungerende sociale ordspil, ikke kun i Polen, men også i verden.

Snippets

Grad af slægtskab med Scrabble: svigerfamilie
Sprog: engelsk
Spiltype: traditionelt brætspil
Snippets blev inspireret af Scrabble kun i lille omfang. Spillet blev dog udråbt til årets opdagelse i 2017 ifølge en af brætspilforeninger. Snipplets er korte klynger af bogstaver. Spillernes opgave er at finde frem til og nævne alle ord, der indeholder klyngerne. I tilfælde af “urk”-snippleten bliver det fx “agurk”, “turkis”, “purk” eller “urkasse”. Pointene tildeles til den person, der på 60 sekunder kan nævne de fleste ord. Nemt, ikke? Men hvor spændende!

Dabble

Grad af slægtskab med Scrabble: efterkommer
Sprog: engelsk
Spiltype: traditionelt brætspil
Dabble kan spilles af 2-5 spillere. Spillerne rivaliserer ved at danne ord på 2-6 bogstaver. Man skal danne alle fem varianter for at vinde – et ord på to bogstaver, et ord på tre bogstaver, et ord på fire bogstaver osv. Spillerne har 5 minutter for at gøre det. Der bruges fliser, som ligner meget dem, der er brugt i Scrabble, men pointene tildeles anderledes. Antallet af de enkelte bogstaver er også forskelligt. Men fornøjelse med spillet er bestemt lignende!

Big Boggle – a ord med z

Grad af slægtskab med Scrabble: yngre søskende
Sprog: engelsk, fransk, italiensk, spansk, polsk, russisk, tysk, portugisisk
Spiltype: browserspil, mobilapplikation
Big Boggle også et spil med at arrangere ord med eventuelle bogstaver, inklusive ord med z. Spillerens opgave er at finde ordet med de fleste point (som oftest svarer til dets længde) på et 5×5 bræt, som altid er udfyldt med fliser indeholdende de enkelte bogstaver. Ordene kan dannes diagonalt, og således får de flere point. Spillerne laver træk skiftevis, indtil trækfristen fastsat i begyndelsen af spillet bliver brugt op, eller tiden er forbi. Der findes flere varianter af spillet – i nogle af dem rivaliserer spillerne ved at finde de fleste ord på det samme bræt, i andre er brættet mindre (4×4 eller 3×3).

Måske laver du krydsord? Tjek dette gratis online værktøj til at lave krydsord – Puzzle Maker.

Eller måske løser du krydsord? Tjek den gratis hjemmeside, der hjælper dig med at løse ethvert krydsord https://mots-croisés.fr/.

Hvis du løser krydsord på polsk, anbefaler vi denne hjemmeside https://krzyżówka.pl/.

Kan du lide at spille Scrabble? Prøv dette unikke værktøj til at vinde i enhver spil – Tricher au Scrabble.

Eller måske har du brug for at tælle ord i teksten? Du kan gøre det med Conta Parole.

Du kan også tælle ord og bogstaver med Contador de Palabras.