Dannelse af ord ud af bogstaver til jul – hvorfor er Scrabble den bedste julegave?

Man har dannet ord ud af bogstaver i næsten et hundrede år. Det betyder, at selv de ældste medlemmer af jeres familie må kende Scrabble. Dette gør, at spillets klassiske brætversion er en af de bedste mulige julegaver! Som julegave til jeres venner eller familie kan I også give en konto på en af online servere. Eller spillets offline version. Uanset versionen skal spillet være en fantastisk mulighed for hele familien og alle venner for at prøve kræfter med en enormt engagerende parti. Hvis I stadig overvejer, om I skal danne ord ud af bogstaver denne jul, og om I skal få Scrabble som julegave til jeres kære, læs vores liste over 6 vigtigste grunde til, at det bliver et godt valg!

1. Enhver familiemedlem kan danne ord ud af bogstaver

De fleste julegaver er forbundet med den enkelte persons interesser. Det er slet ikke underligt – bedstemoren ville nok blive overrasket, hvis I gav hende Fortnite (eller…?). Det samme gælder for at give en 3D-ork-figur til en fan af karate. Scrabble er til gengæld en universal løsning. Alle kan danne ord ud af bogstaver, uanset deres alder, interesser og… slægtskab med giveren. Det er OK at give spillet til ens partner, barn, forældre, bedsteforældre og alle andre, som kan nyde det. Og det spilles af flere generationer. Man dannede ord ud af bogstaver allerede før 2. verdenskrig. Selv om spillet var mest populært ved udgangen af det 20. århundrede i verdens mange lande, havde det tidligere været kendt i årtier i næsten alle hjørner af verden.

2. Man kan spille Scrabble alle steder

Når I planlægger Scrabble-gamet, bliver I aldrig begrænset af stedet. I kan tage brættet ud på en picnic, under familiesammenkomst eller… julemiddag. Man har ikke brug for (når det gælder det klassiske brætspil) en computer, internetforbindelse eller speciel forberedelse. Der findes mindre og mere praktiske rejseversioner, som gør det muligt at danne ord ud af bogstaver i toget eller bussen. Man kan selvfølgelig også spille Scrabbles udvidede udgave, men det er ikke den eneste mulighed. Det er også vigtigt at huske, at man ikke straks kan spille de fleste moderne brætspil på grund af de komplicerede regler og antallet af elementer, som spillene består af. Det er endnu et argument for, at man som julegave skal vælge det at danne ord ud af bogstaver på Scrabble-brættet. Hvis man bestemmer sig for brætversionen, og det er altså ikke den eneste mulighed!

3. Online og offline dannelse af ord ud af bogstaver

Fordi Scrabble lige så godt kan spilles offline, nemlig i brætversionen. Det er også muligt at installere spillet i form af et stationært computerprogram. Her kan man også vælge imellem forskellige kloner. Oftest har de ikke meget at gøre med firmaets officielle produkter, men de er samtidigt i bund og grund begrænset til en ting – for at vinde skal man danne længste mulige ord ud af bogstaver. Det er en ordbog, som kan være problematisk her – selv om der selvfølgelig findes offline databaser, opdateres de fleste af dem ikke løbende, som kan resultere i, at de mangler de helt nyeste ord. Som for eksempel “coronavirus”.

4. Scrabble-partier styrker venskaber og familiebånd

Undersøgelserne viser, at det at spille brætspil styrker venskaber og familiebånd. Det er endnu mere mærkbart i tilfælde af Scrabble, fordi enhver person bringer ind ordene, som kun er kendt af ham eller hende. Den ældre generation kan lære den yngre udsagn, som ikke er i almindelig brug i dag. Den yngre kan til gengæld berige deres forældres og bedsteforældres sprog med internet-jargon, som stort set også findes i ordbogen. Ordbogen er nemlig bygget således, at ord ud af bogstaver både kan dannes af ordene, som ikke har været brugt i nogen tid, og ordene, der er begyndt at blive brugt i de seneste år. Selv om ikke alle felter er ligelidt repræsenteret i databasen, kan man finde kemiske, fysiske og juridiske udtryk, navne på dyr og planter eller erhverv her. Med et ord – der findes alt, der er nødvendigt til, at alle kan bidrage til spillet.

5. Det at danne ord ud af bogstaver beriger ens ordforråd

Scrabble er intet Ludo eller Yatzy. Bortset fra få tilfældige elementer er spillet først og fremmest baseret på ledelsesevner og ordforråd. Professionelle spillere lærer selvfølgelig alle ord på 2 og 3 bogstaver udenad, men amatører baserer primært på medfødte humanistiske evner og lidt strategi. Alle har dog en fantastisk mulighed for at lære nye ord i løbet af enhver følgende Scrabble-parti. Grammatikken har forresten også stor betydning her. Især i tilfælde af sprogene, hvor substantiver, adjektiver og verber bøjes på en mere indviklet måde, men i bund og grund kan man lære i det mindste et par nye oplysninger om alle sprog. Hvis I spiller brætversionen, vil det også føre til utællelige uenigheder om grammatisk korrekthed af de enkelte ord. Det udgør ligeledes et argument for, at Scrabbles stationære version forårsager mere spænding. I dette fald er ordene dannet ud af bogstaver oftere ukorrekte – det at tjekke databasen tager lidt mere tid. På internettet findes der også et par alternative ordbøger. Med deres brug er online-spillet hurtigere.

6. Scrabble kan også nydes under pandemien

Hvis I ikke har mulighed for at spille Scrabble-brætversionen sammen, kan I også danne ord ud af bogstaver online. Jeres motiver for at vælge spillets model kan være forskellige. De fleste servere offentliggør placeringer, organiserer turneringer og giver endnu mulighed for at vinde ganske betydelige priser for at nå nye mål. Dette gør konkurrencen mere konkret. Det behøver dog ikke være således – spillet kan være lige tilfredsstillende, hvis I kun organiserer turneringen for jeres venner eller familie. I kan gøre det ved at oprette spil, som beskyttes af en adgangskode. Hvis I vil, kan I ikke lade personer udefra jeres nære gruppe venner spille spillet. Det at sammensætte flere hold er også en interessant løsning – hvad siger I til en parti mellem jeres bedstefar og veninde fra uni? Online-Scrabble gør alt muligt. Denne mulighed er især betydelig under pandemien. Måske er det sværere at give den version af Scrabble som en julegave, men det at oprette en profil for en kan værdsættes endnu mere end fx en ny smartphone.

Det er ikke alle argumenter for at give Scrabble som julegave. Jeg synes dog, at der er nok af dem på vores liste til at overbevise jer om at foretage et sådant valg. Hvis I stadig tvivler, spil bare et par partier online – det koster ikke noget! Prøv også at spille med jeres kære og danne et par interessante ord ud af bogstaver. Og så – kan I altså forsigtigt spørge, om jeres sparringspartnere netop vil få sådan en gave til jul!